Сайт посвященный церковной истории

Пути

Великого Новгорода

История и

современность

Яндекс.Метрика

Перепечатка в интернете разрешена при условии наличия активной ссылки на сайт " Пути Великого Новгорода: История и современность".

Благоверный князь Владимир                                                                Благоверный князь Мстислав Храбрый

Святой благоверный князь Всеволод - Гавриил Псковский

Тропарь, глас 4.

 

Наста днесь всечестный новый праздник, обретение честных мощей блаженнаго князя Гавриила, веселящи изрядно всех благочестивых множества, темже вси вернии, сошедшеся во святый храм Живоначальныя Троицы, возопием: блаженне княже Гаврииле, имея дерзновение ко Христу Богу, моли спастися празднующим любовию память твою.

 

Ин тропарь, глас 4.

 

Измлада явился еси, богомудре княже Гаврииле, Божественный сосуд, избран Богови, благочестием воспитан, веру непорочну соблюд и многи святыя церкви устроив, изгнание претерпел еси от своих, якоже и целомудрии прародители твои от брата убиение. С нимиже предстоя Святей Троице, молися державе Российстей сохраненной быти и всем нам спастися.

  

Кондак, глас 8.

 

Возвесели́ся Христо́ва це́рковь, имущи в себе́ исто́чника чудесе́м оби́льна. Днесь, любо́вию соше́дшеся в тя, лю́дие твои́, во обре́тение честны́х моще́й блаже́ннаго кня́зя Гаврии́ла, воспое́м песнь еди́ному Бо́гу в Тро́ице, ра́дующеся, сподо́бльшаго нас ви́дети пречестно́е сокро́вище, мо́щи его́, от мног лет сокрове́нны, напосле́док же нам явле́ны. Я́ко да моли́твами его́ к Бо́гу от всех находя́щих зол изба́вимся и ра́достною душе́ю и весе́лием се́рдца благода́рная воспое́м, глаго́люще: ра́дуйся, утвержде́ние гра́ду на́шему.

 

Ин кондак, глас 8.

 

Многомудренно преселився во град Псков, блаженне княже Гаврииле, плод благий Богови в жизни сей был еси, присноцветущ добродетельми, и, якоже Давид, незлобием. Того ради получил еси жизнь вечную на Небесех, всегда зря Святую Троицу. Моли избавитися нам от всяких бед, да зовем ти: радуйся, утверждение граду нашему.

  

 

Величание.

 

Ублажа́ем тя, благове́рный кня́же Гаврии́ле, и чтим обре́тение честны́х моще́й твои́х, и ны́не мо́лиши за нас Христа́ Бо́га на́шего.

 

Молитва.

 

О великий угодниче Божий и преславный чудотворче, святый благоверный княже Всеволоде-Гаврииле, града Пскова и всея державы Российския небесный заступниче и покровителю, и всех нас усердный пред Богом предстателю и защитителю! Предстоя Престолу Великаго Царя и Бога нашего, в Троице Святей славимаго и покланяемаго, велие дерзновение к Нему имаши, яко верный раб Его и угодник. К тебе убо, яко сродному нам и многомощному пред Господем ходатаю, прибегаем мы грешнии и недостойнии, и умиленно просим тя: моли Всеблагаго Бога, да отвратит от нас гнев Свой, праведно по делом нашим на ны движимый, и презрев безчисленная прегрешения наша, обратит нас на путь покаяния и спасения. Огради молитвами твоими в мире жизнь нашу, и ко всем благое поспешение и вся к животу и благочестию потребная нам даровати испроси, и якоже древле град твой Псков от пленения и разорения ратнаго избавил еси, тако и ныне и нас и вся грады и веси страны нашея от всяких напастей и бед и внезапныя смерти предстательством твоим избави, и от всех враг видимых и невидимых покровом твоим защити. Сохрани молитвами твоими в мире державу нашу и будь всей стране Российстей крепкое ограждение; да тихое и безмолвное житие поживем во всяком благочестии и чистоте, и тако в мире временное сие житие прешедше, в вечный достигнем покой, и сподобимся Небеснаго Царствия, славяще Отца и Сына и Святаго Духа, и твое святое заступление, во веки веков. Аминь.